Este o alegere din ce in ce mai dificila atunci cand discutam de achizitionarea unui autovehicul, indiferent ca vorbim de unul nou sau deja rulat si ca multe alte aspecte ale optiunilor auto, nu cred ca exista un raspuns corect, universal valabil.

Ce ne influenteaza decizia?

Pentru a ne da seama de ce alegere sa facem este nevoie sa ne intelegem stilul nostru de condus, modul de utilizare al viitoarei masini si care sunt avantajele unui anumit tip de cutie de viteze ce pot reprezenta beneficii reale pentru fiecare dintre noi in functie de ce este important pentru noi. Cativa factori ce ne pot influenta alegerea sunt: preferinta personala privind stilul de condus, mers preponderent urban sau extern, costuri de intretinere si reparatii.

Modul de utilizare al masinii

Marea majoritate a oamenilor care opteaza pentru o cutie de viteza automata sunt cei care conduc preponderent in mediul urban, aceasta oferind un confort sporit in cazul ambuteiajelor des intalnite desi tot in majoritatea cazurilor asta inseamna un consum de combustibil marit. Configurarea ce pare perfecta in acest moment pentru oras fiind autovehiculele electrice sau hybrid care ofera o astfel de cutie de viteze si confort implicit alaturi de un cosum / cost de mobilitate mult redus. Pe langa confortul in sine oferit, o cutie automata este si mai usor de utilizat, mai ales in cazurile in care suntem la inceputul carierei de soferie sau daca suntem nevoiti de exemplu sa realizam o plecare din rampa.

Pe de alta parte, o cutie de viteza manuala ne ofera posibilitatea de a reactiona mai rapid fata de modificarile ce se intampla in trafic in jurul nostru, asigura un consum de combustibil mai mic si o experienta de condus complet diferita. Daca o cutie automata aduce cu ea confort dar si o distantare dintre sofer si automobil, o cutie manuala ne va ajuta sa fim mult mai aproape de masina si de ceea ce se intampla. Persoanele care cauta experienta condusului in sine vor cauta de obicei o cutie de viteza manuala in timp ce persoanele care cauta o experienta placuta si confortabila in utilizarea autovehiculului vor opta pentru o cutie automata.

Avantaje si dezavantaje

Avantajele uneia si alteia par destul de clare, o cutie manuala va fi mai ieftina de intretinut, va implica un cost de achizitie si un consum mai mic, oferind in acelasi timp o experienta de condus mai aproape de realitate. O cutie automata va oferi in schimbul unui pret de achizitie si de intretinere mai mare o experienta mai confortabila si usoara de a folosi autovehiculul, iar in cazul unei navete zilnice prin ambuteiaje poate fi diferenta ce inclina o balanta.

De retinut este si faptul ca aceste cutii automate sunt mult mai costisitoare in cazul unor reparatii, daca reparatia in sine se mai poate face, de multe ori fiind mai logic inlocuirea ei cu totul. In cazul cutiilor manuale, lucrurile sunt putin mai “statice”, o defectiune fiind mai usor de remediat prin inlocuirea unei anumite piese din intregul ansamblu, datorita faptului ca cele doua sunt construite in mod diferit.

Concluzii

In cele din urma, daca suntem absolut nevoiti sa facem o catalogare privind alegerile, putem vorbi fie de o alegere a costurilor reduse vs costurilor mai mari, fie de alegere a unei experiente anume de sofat vs confort si utilitate. Raspunsul il gasim insa fiecare dintre noi, in functie de ce ne dorim mai mult, singura recomandare ce poate fi universal valabila este de a face un test-drive cu viitoarea masina inainte de achizitie.