Sunt foarte multe lucruri de care putem sa tinem cont de fiecare data cand avem o intrare in service, azi voi vorbi de 3 lucruri de stiut atunci cand facem revizia masinii. Ma voi referii in principal la ce poate inseamna o revizie, cand sa o facem si unde.

1. Ce inseamna revizia?

Cred ca putem gasi cel putin la fel de multe raspunsuri cate intrebari punem in acest sens, daca nu cumva mai multe. Motivul pentru care se intampla acest lucru este faptul ca nu exista un raspuns standard la aceasta intrebare, el depinde de atat de multi factori incat nu putem avea acelasi raspuns nici macar pentru acelasi model de masina. Datorita acestui lucru, singurul raspuns 100% sigur la aceasta intrebare poate sa vina doar dupa o verificare cu seria de sasiu a masini sau o cautare in cartea ei tehnica pe care o avem de la livrare.

Motivul pentru care acest raspuns poate sa difere chiar si la acelasi model este ca producatorul poate face modificari tehnologice in ceea ce priveste productia modelului, care sa duca la o schimbare a acestor date.

In mod general, revizia implica schimbul de ulei si filtre existente pe vehicul, acestea reprezentand consumabilele cele mai des inlocuite. Dar in functie de recomandarile producatorului pentru exact acea serie de sasiu, in lista consumabilelor pot aparea si detalii precum schimb de lichide aditionale, actiuni de curatare si degresare, inlocuire piese mici precum buson ulei sau protectii de plastic si alte componente similare.

2. Cand sa facem revizia?

De asemenea, continutul reviziei difera si in functie de numarul de kilometrii parcursi, unele din aceste consumabile avand interval diferit de inlocuire, cele mai importante in acest sens pot fi curelele de distributie si accesorii.

Aceasta informatie o regasim tot customizata pentru fiecare serie de sasiu in parte. Fiecare producator are recomandari specifice in acest sens, in functie atat de caracteristicile ce tin de constructie cat si de cele de utilizare. Daca autovehiculul se livreaza intr-o zona geografica unde este considerat un context de “conditii grele de utilizare” acest interval se poate recomanda a fi mai scurt.

Ce este de retinut aici pe langa conditiile de utilizare, este ca sunt in principal 2 mari factori care influenteaza acest ritm, timpul efectiv si numarul de kilometrii parcursi. Daca de exemplu avem un interval de revizie setat la 15.000 de KM, este recomandat sa facem revizia masinii inainte de 15.000 km sau la o diferenta maxima de timp (de ex. Unul sau doi ani calendaristici), chiar daca nu am facut acel numar de kilometrii, altfel uleiul de exemplu isi poate pierde din proprietati si nu mai asigura calitatea necesara. In ceea ce priveste numarul efectiv de kilometrii, o regula generala ar fi ca acel interval sa nu se depaseasca, daca se doreste o revizie mai din timp, mai devreme, nu este o problema.

3. Unde facem revizia?

Teoretic, mai ales daca avem o masina relativ simpla si iesita din garantie, nu numai ca o revizie o putem face oriunde, dar putem sa o facem chiar si in propria curte, pentru ca nu facem altceva decat sa schimbam cateva filtre, uleiul si o curea… nu? Si daca nu o facem noi atunci putem sa apelam la orice unitate service pentru a face aceste operatiuni simple, de ce sa ne complicam cu reprezentante “scumpe”?

Raspunsul este ca revizia, intr-un service care se respecta, nu se rezuma doar la acele schimburi simple. O data urcata pe o rampa de lucru, trebuie sa profitam ca suntem acolo si sa verificam tot ce se poate verifica (fara sa incepem sa demontam masina bineinteles), de la inspectie vizuala pana la a verifica sistemele principala ale masinii. Aici pot intra de la placutele si discurile de frana pana la sistemul de directie, AC, etc. Marele avantaj al unei unitati service de marca este faptul ca mecanicul care face efectiv revizia cunoaste atat de bine acel model incat are experienta de a se uita imediat la ce trebuie verificat si rar se intampla ca masina sa plece cu o problema prezenta. De asemenea, daca unele modele au orice fel de problema tipica a lor, acel mecanic va fi constient de ea si o va verifica astfel incat masina dumneavoastra va fi mereu pusa la punct, nu doar schimbate minimele necesare.

Pe scurt, raspunsul este ca atata timp cat nu discutam de garantia vehiculului, o revizie se poate face oriunde dar este la fel precum alegerea unui restaurant, in unele nu stii sigur daca vrei sa ramai, in altele ai siguranta calitatii.