Chiar dacă un autoturism second hand cumparat de la un dealer este mai scump fata de unul echivalent achiziționat de pe piața liberă, această opțiune oferă o serie de avantaje.

Într-adevăr achiziția unui autoturism second hand de la un dealer autorizat poate implica niște costuri suplimentare, însă acestea nu sunt atât de mari pe cât ai crede. Pe lângă asta, achiziția de la un dealer îți oferă câteva avantaje suplimentare cum ar fi cunoașterea istoricului de service și al proprietarilor anteriori; de regulă aceste autoturisme au o vechime între 6 luni și 5 ani, precum și rulaje reale între 6.000 km și 120.000 km. Astfel vei sta liniștit că mașina nu a fost furată sau că numărul de kilometri din bord a fost “aranjat”…

De asemenea, înainte de a fi scoase la vânzare aceste exemplare sunt verificate complet din punct de vedere tehnic, nu doar “cosmetizate” cum se practică, de regulă, pe piața liberă. Mai mult, dacă la un exemplar sunt identificate anumite probleme, acestea sunt remediate înainte de vânzare, astfel noul proprietar nu va avea parte de “defecte ascunse”…

Un alt avantaj este acela că se eliberează o factura legală și că există posibilitatea întocmirii unei scheme de finanțare pentru plăți eșalonate, în sistem leasing ori credit bancar, dacă se dorește acest lucru.

Mai mult, pentru aceste mașini second hand cumparate de la dealeri se oferă și garanție.

Am pentru voi și un scurt ghid de cumpărare a unei maşini, indiferent că e nouă sau second-hand. E bine să cântărim cu grijă avantajele şi dezavantajele, fără a compara mere cu pere.

Sunt cateva lucruri la care trebuie să fii atent dacă vrei o maşină, indiferent dacă e nouă sau second-hand. Aceste elemente te vor ajuta, sper eu, să alegi în cunoştinţă de cauză ce maşină cumperi în această zonă de preţ.

 

Care este bugetul de care dispun?

Planifică bugetul corect și ia în calcul și alte costuri (asigurare, înmatriculare, roți de iarnă, etc). Practic, dacă preţul maşinii este X, ar trebui ca bugetul alocat să fie cu 10%-15% mai mare. Așa poți evita “surprizele” care pot să îți micșoreze bugetul familiei. Ideal ar fi să ai și o estimare a costurilor de rulare şi întreţinere pe o perioadă de câţiva ani (cât crezi că veţi folosi maşina), ca să îţi faci o idee care este costul real al unei mașini (combustibil raportat la numărul de km parcurși, asigurări, revizii periodice, etc.) La maşina second-hand alocă cel puţin 20% pentru reparaţii sau cheltuieli extra.

 

Pentru ce îmi trebuie maşina?

Vrei maşină pentru că ai nevoie cu adevărat de transport personal sau pentru familie? Sau vrei o mașină pentru ideea că îţi conferă libertate şi te scapă de aglomeraţia transportului în comun? La capitolul necesităţi reale, dacă bugetul este limitat, trebuie să fii puțin mai pragmatic.

 

Cât timp voi ţine maşina?

Fiindcă majoritatea bunurilor se devalorizează în timp, este esenţial să ştii ce perioadă vrei să ţii o maşină. Dacă ştii că te plictiseşti repede, poate ar fi mai bine să iei un autoturism second-hand cu rulaj mic şi vechi de maxim 2 ani, care deja e mai ieftin cu pană la 30% față de una nouă. Pe de altă parte, dacă ştii că vei ţine maşina cel puţin 5-7 ani, atunci probabil că vrei să te orientezi către una nouă.

 

Ce motorizare îmi este potrivită?

Alege cu capul, nu cu inima, pe cât posibil. Nu te uita la cilindreea mică a motoarelor noi, uită-te la puterea dezvoltată, dar şi la consumul mediu, taxe etc. Un motor îţi este potrivit dacă este adaptat utilizării pe care vrei să o dai maşinii – te vei chinui cu 60-70 de CP dacă vei fi des cu familia, dar şi 200 de CP sunt cam mult dacă nu vei ieşi des din oraş…

 

Ce dotări îmi sunt absolut necesare?

O maşină nouă te poate atrage prin dotările sale de top, dar la fel o poate face și una second-hand. Este bine să alegi, pe lângă dotările de siguranţă, şi pe cele care îţi oferă un minim de confort: aer condiţionat, geamuri şi oglinzi electrice sau senzori de parcare.

Trebuie sa reținem că un punct forte, pentru cumpărarea maşinilor noi îl reprezintă garanţia oferită de producători. Totuși, dacă te decizi să achiziționezi o mașină de la un dealer autorizat, poți să beneficiezi de garanție chiar și la un autovehicul rulat. Întreabă dealerul tău despre aceasta posibilitate.